Sint Brigida wandeling

Op woensdag 1 februari a.s. organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV) voor de 25 e keer een wandeling naar Noorbeek op de feestdag van de dorpsheilige Sint Brigida (Sint Briej).

Noorbeek is al sinds 1634 een pelgrimsoord waar boeren de hulp inroepen van deze beschermheilige tegen veeziektes. Dat is gebaseerd op legendes die al vroeg de ronde deden na de dood in het jaar 523 van deze stichteres van het klooster Kildare in Ierland. Deze tocht wordt elk jaar gehouden zolang de SPV bestaat; in 1996 was het de eerste keer. Alleen de laatste twee jaar kon de tocht niet doorgaan vanwege corona én vanwege een brand die twee jaar geleden de kerk anderhalf jaar lang onbruikbaar maakte.

De wandeling van 13 km begint al om 07.00 uur in de Gerarduskapel van Wittem en gaat via Margraten (instapmogelijkheid bij de kerk om 09.00 uur) naar Noorbeek, waar de wandelaars zich aansluiten bij de viering van 11.00 uur. Vlak tevoren putten zij - samen met kinderen uit het dorpwater bij de Brigidabron.

In de kapel van Pelgrimsoord Klooster Wittem wordt op de vroege woensdagmorgen om 07.00 uur de groepswandeling geopend met een korte introductie en het pelgrimsreisgebed. Het eerste deel van de wandeling voert via Gulpen en Ingber naar Margraten. In de
parochiekerk aldaar is een korte bezinning. Andere wandelaars kunnen zich er om 09.00 uur bij de pelgrims aansluiten voor de laatste 6 km.

Het tweede deel van de tocht voert langs de interessante kerk van Banholt, waar een korte stop wordt gehouden, en -vlak voor Noorbeek- de Brigidabron, waar water wordt geput dat in de Bigidakerk wordt gezegend tijdens de eucharistiering van 11.00 uur.

Na afloop van die viering kan men meedoen aan het gezellige 'frühschoppen' in een van de café's van het dorp. Wie wil kan om 13.00 uur vanaf Herberg St.Brigida mee terug wandelen naar Wittem langs een andere, opnieuw mooie route: via het Gulpdal en de bossen van Landsrade (13 km). Een kwartier eerder gaat een Arriva-bus (lijn 57; uursdienst) rechtstreeks van Noorbeek naar Partij/Wittem, vlakbij het klooster.

Om mee te wandelen is opgave vooraf niet nodig; op tijd aanwezig zijn in Wittem (07.00 uur) of Margraten (09.00 uur) is voldoende. Deelname is gratis, maar een vrije gave wordt op prijs gesteld. Als er extreem weer wordt verwacht, kijk op www.spvlimburg.nl om te zien of de tocht doorgaat.

Locatie

Klooster Wittem
Wittemer Allee 34
6286 AB Wittem

Meer informatie

Meer info op http:\\www.spvlimburg.nl
Stuur zelf een agenda item in