Your search results

Slagerij Nuijts viert zilveren jubileum

Posted by Richard Notermans on juni 10, 2019
| 0

Het ambachtelijke vakmanschap waarmee de slagerij in 1937 in Noorbeek is begonnen, is gebleven tot de dag van vandaag. De derde generatie Nuijts heeft er een culinaire verswinkel en een traiteur aan toegevoegd. Daniël en Jolanda Nuijts vieren deze zomer het zilveren jubileum. 25 jaar geleden namen zij de zaak over van hun familie.

 

De waardering voor kwaliteitsproducten, voor culinaire smaken en voor een duidelijke herkomst van de producten, is tegenwoordig bij een steeds groter deel van de consumenten te vinden. Het gaat om de échte smaakbeleving. Die krijg je alleen als je vakmanschap combineert met eerlijke producten.

WORSTENMAKER

Slager Daniël Nuijts heeft niet voor niets in Duitsland de vakopleiding gedaan van worstenmaker, een nog echt ambachtelijke opleiding die de basis vormt voor de kennis hoe om te gaan met vleesproducten. Dat deze kennis tegenwoordig zeldzaam is geworden, blijkt onder meer uit het feit dat tweesterrenchef Hans van Wolde (Beluga en straks Brut 172) de bloedworst van Nuijts gebruikt in zijn keuken.

„Wij gaan voor kwaliteit, voor échte smaak”, vertelt Daniël Nuijts in zijn atelier achter de winkel, gelegen onder de kerktoren in hartje Noorbeek. „Wij maken nog praktisch alle vleeswaren zelf. Natuurlijk is dat heel wat werk, maar gelukkig proeven onze klanten wel het verschil. Het is toch anders dan vleeswaren die uit de fabriek komen. ”

Het assortiment vleeswaren bij Nuijts is dan ook zeer uitgebreid. En vele soorten worst, niet zo vreemd voor een gediplomeerd worstenmaker. Maar ook allerlei variaties paté, ham, gehaktballen groot en klein, hoofdkaas en gesneden vleeswaren, van sappige rosbief tot heerlijke preskop. Elke week vers bereid in het eigen atelier.

HERKOMST

De herkomst van het vlees is voor Daniël Nuijts zeer belangrijk. „De consumenten hebben recht op uitgebreide informatie. Wij hebben onze eigen wit-blauw-runderen die hier in Noorbeek bij een de boerenfamilie Beusmans in de wei lopen. Daarvan weten we wat ze dagelijks eten, hoe ze opgroeien, helemaal in de natuur. Dat is heel belangrijk voor de malsheid en de smaak van het vlees. Voor wat betreft het varkensvlees werken wij veel met LIVAR, het speciale Limburgs varkensvlees. Ook deze dieren worden op een natuurlijke wijze gevoederd en gemest en verblijven veelal in de buitenlucht. En dat proef je. Maar het gaat niet alleen om de smaak, het gaat ook om het dierenwelzijn. Wij kiezen daarom bewust voor dieren die op natuurlijke wijze kunnen opgroeien, daar hebben we bewust wat voor over. We zijn sowieso niet het adres voor de kiloknallers, al proberen we toch zo voordelig mogelijk onze producten aan de klanten aan te bieden.”

Het vak van ambachtelijke slager heeft veel met dat van gastronomie te maken. „Niet vreemd dat heel wat betere restaurants afnemers zijn van onze producten. Ook wij houden rekening met de seizoenen. Bijvoorbeeld vers lamsvlees uit de streek in het voorjaar. Een uitgebreid assortiment vleessoorten in de zomer voor op de barbecue en in het najaar hebben we wild van jagers die in de grensregio schieten op hert, ree en wild zwijn. Verser kan het niet.”

Dat beginnen steeds meer mensen te ontdekken. Niet alleen uit Noorbeek, maar ook uit het omliggende gebied. Plus de toeristen die in de buurt een vakantiehuis huren en ‘s avonds zelf lekker willen koken

CULINAIRE PRODUCTEN

In de loop der jaren is de belangstelling die Daniël Nuijts persoonlijk heeft voor de gastronomie verder ontwikkeld en zo is de slagerij uitgegroeid tot een complete Culinaire Verswinkel. Met een aparte hoek voor verse groenten uit de streek, vis van topleveranciers en eigen gemaakte gerechten, van bouillons en soepen tot complete saladeschotels, vleesgerechten zoals origineel Limburgs zuurvlees en wildstoofvlees en ook eigen gemaakte snacks. Achter het atelier is er daarvoor een aparte professionele keuken waar de gerechten bereid worden.

„We hebben heel wat klanten die bij ons gerechten komen halen zodat ze, als ze weinig tijd hebben na het werk, meteen thuis een hele maaltijd kunnen verwarmen en opdienen”, vertelt Jolanda Nuijts, die in de winkel het meeste klantencontact heeft. „Dat dient het gemak, maar ze willen toch met smaak eten ‘s avonds. Die kwaliteit wordt erg gewaardeerd.”

Bij lekker eten hoort ook wijn en dus verbaast het niet dat de Culinaire Verswinkel ook een assortiment wijnen aanbiedt, van Italië en Frankrijk tot de eigen Limburgse wijnen, waarbij uiteraard de wijndomeinen uit Noorbeek de boventoon voeren.

TRAITEUR

Als vanzelfsprekend is uit dit hele assortiment ook de traiteurservice ontstaan. „Onze klanten vroegen op een gegeven moment of we buffetten konden leveren op bijvoorbeeld communiefeesten, bruiloften en andere partijen”, vertelt Daniël Nuijts. „Zeker in het weekeinde is dat nu een drukke activiteit geworden, waarbij we heel wat mensen inzetten om alles in goede banen te leiden. We werken inmiddels in heel Zuid-Limburg en de grensstreek.  Niet alleen op privé-feesten maar ook op bedrijfsevenementen. Onze kwaliteit en smaakbeleving worden kennelijk gewaardeerd. Ook voor de komende jaren blijft dat de kern van ons bedrijf.”name plate necklacecustomized name necklacemothers day necklacemothers day jewelry1st mothers day giftsmothers day ringsmother's day jewelryfirst mothers day giftkpopbts merchbt21 storekpop merchkorean fashionkpop fashionkorean sweatshirtstray kids lightstickbts light stickbts lightsticktwice lightsticklightstick