Your search results

Over Noorbeek

Centraal tussen de mooie historische steden Aken, Luik en Maastricht ligt Noorbeek (Norbik in het Limburgs). Omarmd door de befaamde Belgische Voerstreek en beschut door de mooiste heuvelruggen van Zuid-Limburg vindt u hier één van de weinig idyllische plekjes die Nederland rijk is. Noorbeek telt circa 740 inwoners, dit aantal is exclusief de buurtschappen en gehuchten. Het beschermd dorpsgezicht, ligt ‘verscholen’ in het dal van de Noor, een rivier die in de Wesch ontspringt. Deze naam is ontstaan omdat bij de bron in vroegere tijden de was (wesj) werd gespoeld. De oude wasplaats is nog steeds te zien.

De patroonheilige van Noorbeek is Sint Brigida. De typisch Limburgs uitziende parochiekerk is rond het jaar 1500 in de huidige vorm ontstaan en dankt daar zijn Middeleeuwse sfeer aan. De eerste verwijzingen naar de kerk stammen uit de 13e eeuw. De St.-Brigidakerk ligt aan het door wandelaars en fietsers geliefde dorpsplein,d’r Pley en naast de stokoude, maar statige plataan. Noorbeek is tevens rijk aan zo’n 60 wegkruisen.

Noorbeek was voor de gemeentelijke herindeling in 1982 een zelfstandige gemeente. Thans kunnen de buurtschappen en gehuchten Bergenhuizen, Hoogcruts, Wesch, Terlinden en een deel van Schilberg en Ulvend als onderdeel van het dorp worden gezien. Het kleine traditierijke kerkdorp in de Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten is één van de zuidelijkst gelegen plaatsen van Nederland.

Het pittoreske Limburgse dorp ligt op het traject van de alom bekende Mergellandroute. Door de ligging in het dal lopen de invalswegen van het dorp via steile hellingen (gemiddeld 10%) wat dit een uitdaging maakt voor de wielersport. Laat u verassen door de holle wegen, de vergezichten, het grote cultuurverschil tussen Limburg, Vlaanderenen Wallonië, die hier naadloos in elkaar overlopen. Gelegen in het hart van de Zuid-Limburgse heuvels en de Euregio, is Noorbeek een ideale verblijfsplaats om als uitvalsbasis te gebruiken om actief te recreëren in de omliggende steden of het landelijke gebied.

Goede busverbindingen brengen u snel naar Maastricht en Aken, de Europese winkelsteden bij uitstek. Luik bereikt u per auto of vanuit Maastricht per trein en (aanrader!) per rondvaartboot. De Luikse winkels bieden u een verrassend, meer ‘franser’ aanbod. Wandelen, fietsen, mountainbiken, door bossen en beekdalen, met enkele stevige kuitenbijters uit de Amstel Goldrace in de buurt, het kan allemaal in en rondom Noorbeek. Sluit u actieve dag af achter een lekker stuk ambachtelijke vlaai, een dampende kom soep of verse forel in een van onze restaurants of eetcafés.

Kom met ons een tijdje meeleven op het ritme van het platteland. Met respect voor de waardevolle natuur, de tradities en de bewoners. Noorbeek heet u van harte welkom: laat u inspireren…

Denhalen NoorbeekGeschiedenis

Noorbeek heet niet voor niets het meest traditierijke dorpje van Zuid-Limburg. Dé jaarlijkse traditie is het halen en planten van de St. Brigida-den. Dit gebeurt elke 2de zaterdag na Pasen. In wijde omtrek zijn ook de Burchtfeesten bekend, die later werden opgevolgd door Noorbeek 65 jaar bevrijdt en het Trekpaardenfestival. Ook in de toekomst zullen dergelijke evenementen worden georganiseerd. De zomer in Noorbeek begint pas echt met de Bronk, de jaarlijkse dorpsprocessie. Optochten van minder serieuze strekking ziet u tijdens het Carnaval, wanneer het hele dorp geschminkt staat te springen. De jeugd- en jongerenvereniging Pandores organiseert oude tradities zoals Fonk Fonk Fakkele, Ri Ra Rulke en tijdens de zomervakantie het Kindervakantiewerk. Dus houdt de agenda in de gaten!

Parochie Sint Brigida

De St. Brigidakerk en d’r Pley vormen het hart van Noorbeek. De kerk is vernoemd naar de patrones St. Brigida van Kildare (453-523) en wordt alhier Sint Brie genoemd. Het kerkgebouw heeft als een van de weinige dorpskerken in Zuid-Limburg nog iets van de Middeleeuwse sfeer bewaard en zijn hoofdvormen uit de vijftiende eeuw behouden. De onderbouw van de toren stamt zelfs uit de elfde eeuw. Bekend is dat de kerk in 1568 door soldaten van Willem van Oranje werd geplunderd.

Nog steeds trekken op 1 februari, de feestdag van de heilige Brigida, groepen pelgrims naar de St. Brigidakerk en wordt water en brood gezegend. Ter ere van de heilige Brigida vindt er elke 2de zaterdag na Pasen het denhalen plaats. Een reusachtige den wordt gekapt, van zijn takken ontdaan en vervolgens met paarden op de dennewagen naar de Pley gebracht en rechtop gezet. Een traditie die al plaatsvindt sinds 1634.

Broonk zondag 2011 [Michel Loo]-1Inwoners

Daar waar de St. Brigidakerk en d’r Pley het hart vormen van Noorbeek, zijn het de Noorbekenaren die het van levendigheid voorzien. Als ondernemer in één van de vele ondernemingen die Noorbeek rijk is, als verenigingslid tijdens repetities en wedstrijden of tijdens de vele jaarlijkse tradities. Noorbekenaren zijn continu in beweging.

Ondernemers

Ondernemen doe je met hart en ziel, zo ook in Noorbeek. De diversiteit aan bedrijvigheid laat zien dat ook een kleine gemeenschap in staat is om een breed scala aan diensten te verzorgen. Van de bakker en slager op de hoek tot middelgrote bedrijven, welke hun oorsprong in Noorbeek hebben liggen, maar door groei elders gehuisvest zijn. De verbondenheid met het dorp staat steeds hoog in het vaandel, wat resulteert in een bloeiende ondernemersvereniging.

Verenigingen

Noorbeek is door de eeuwen heen sterk verbonden met het verenigingsleven. Een klein dorp, maar groot in het artistieke gebeuren. Ook traditioneel zijn er tal van activiteiten door het jaar te beleven. Het jaarlijkse denhalen ter ere van St. Brigida, elke 2de zaterdag na Pasen, is de meest bekende en vindt al sinds 1634 plaats.

Zo zal iedere Noorbekenaar in zijn vrije tijd zijn kwaliteit op gebied van muziek, voetbal, toneel, carnaval en wijn samen met andere dorpsgenoten kunnen waarmaken en natuurlijk er samen van genieten. Tijdens de vele uitvoeringen wordt u van harte uitgenodigd, misschien wilt u wel meedoen. Graag!

Compare Listings