Your search results

10 en 11 juni Bronkkermis in Noorbeek

Posted by Richard Notermans on mei 22, 2018
| 0

Op zondag 10 juni en maandag 11 juni wordt er in Noorbeek weer de jaarlijkse Bronk (processie) gevierd.


Voorbereidingen Bronkkermis

Op zaterdag 9 juni komt de Jonkheid bij elkaar en wordt het dorp klaar gemaakt voor de processie. Bij de kerk wordt het Heilig Huisje opgebouwd en de processiehemel in elkaar gezet. De Jonkheidsvaandels komen uit de kast en worden klaargezet, de bronkpaaltjes worden bij de kerk geplaatst en de processieboog wordt geplaatst. Om 18:45 uur zal de bronkkermis feestelijk door de Jonkheid met 70 kamerschoten worden ingeluid.

foto-het-opzetten-van-de-processieboog

Bronkprocessie 10 juni

De processie op zondag 10 juni vertrekt om 9:45 uur. Na het schieten van de kamers wordt vertrokken.
De Noorbekenaren hebben zoveel mogelijk vlaggen en bronkpaaltjes langs de route geplaatst en de vlag uitgehangen voor deze feestelijke dag. Mocht het onverhoopt slecht weer zijn, dan zal het binnenprogramma ten uitvoer gebracht worden.

De processie wordt in belangrijke mate door de Jonkheid georganiseerd.
De Kapitein en z’n twee luitenanten, vroeger gekleed in jacquet met hoge hoed en sjerp, nu in modieus kostuum met sjerp, zorgen voor een goed verloop. De kapitein draagt tijdens de bronk het kapiteinszilver, dit is een sikkelvormige zilveren borstplaat met als opschrift: “Den Kapiteyn der Jonkheyd Noorbeek”.

foto-de-jonkheid-in-de-processie-met-vaandel-en-het-beeld-van-de-heilige-brigida

De bronk wordt de laatste jaren gevormd door: de Schutterij, schoolkinderen die een thema uitbeelden met drie rozenkransen als pronkstuk, de vaandels van Jonkheid, Voetbalvereniging, L.V.B., Pandores em Jonkheid Terlinden, het Sint Brigida-beeld, de Harmonie, het Zangkoor, het Sacramentsvaandel, de communiekantjes, de misdienaars, de processiehemel met daaronder de Pastoor met monstrans de dragers, het kerkbestuur, eventueel vertegenwoordigers van de gemeente, de flambouwdragers, biddende mannen en vrouwen en eventueel ruiters te paard.

Tegenwoordig zijn er drie routes, die afwisselend worden gebruikt: De eerste Route gaat over Bergenhuizen.
De tweede route gaat via Schey en de derde route gaat over Vroelen.

Door de bewoners en de Jonkheid wordt een viertal rustaltaren (Heilige Huisjes) geplaatst. Hier wordt door de pastoor de zegen gegeven, terwijl de Jonkheid per rustaltaar 15 kamers schiet.

foto-de-bronkprocessie-in-2011-fotograaf-michel-loo

Bronkmaandag 11 juni

Bronkmaandag is de dag van de Jonkheid. Om 6:00 uur in de morgen komen enkele Jonkheidsleden bij elkaar en worden enkele leden die het niet hebben gered om op tijd daar te zijn uit hun bed gehaald. Dit gebeurt als het even kan door enkele muzikale leden zodat het dorp ook goed wakker is en weet dat de bronkmaandag van start kan gaan. De Jonkheidsleden die uit hun bed moeten worden gehaald moeten als soort straf zorgen voor een krat bier die de leden zich wel laten vallen.

Evenals op zondag wordt de Jonkheid dan om 10:00 uur door Harmonie Berggalm boven in het dorp afgehaald en begeleid naar de kerk. Hier wordt de heilige mis opgedragen voor de levende en overleden leden van de Jonkheid. Kapitein, luitenant en vaandeldrager hebben een ereplaats voor het altaar in de kerk. Tijdens de mis worden 100 kamers geschoten.

Als de mis dan is afgelopen wordt er begonnen met een rondgang door het dorp van Jonkheid en Harmonie, waarbij de cafés worden bezocht. Tijdens deze rondgang wordt de cramignon (de reidans) gedanst. De kapitein van de Jonkheid opent de dans met in zijn handen het reiboeket.

reien

Om 18:00 uur is het dan  de beurt aan de Schutterij. De Jonkheid maakt dan met de Schutterij een rondgang door het dorp waar op een 10-tal plaatsen een paaltje (poalke) in de grond is gezet die de bielemannen dan omver moeten slaan. Aan elke paal hangt een fles jenever die de bielemannen zich maar al te goed laten smaken. Voor de andere leden van de Schutterij of Jonkheid staan er overal wel een paar bakken bier waar men zich te goed aan kan doen.
Als men eenmaal het laatste paaltje omver heeft gelegd kan de kermis nog tot in de late uurtjes duren.

Zie ook: http://www.jonkheidnoorbeek.nl/activiteiten/processie

 name plate necklacecustomized name necklacemothers day necklacemothers day jewelry1st mothers day giftsmothers day ringsmother's day jewelryfirst mothers day giftkpopbts merchbt21 storekpop merchkorean fashionkpop fashionkorean sweatshirtstray kids lightstickbts light stickbts lightsticktwice lightsticklightstick